Oplichting met online geld verdienen – Hoe herken en vermijd je ze?

By Andjela | Jun 30 2022

Zoals u wellicht weet, is internet een soort tweesnijdend zwaard. Enerzijds opende het mogelijkheden voor communicatie en entertainment. We zouden zeggen dat het grootste voordeel is dat je nu geld kunt verdienen vanuit huis. Of vrijwel overal waar je een internetverbinding hebt. Maar aan de andere kant vormen online oplichting om geld te verdienen een reële bedreiging. Het is altijd belangrijk om te weten hoe u ze kunt herkennen en vermijden.

Online oplichting bestaat al sinds de begindagen van internet. Net als al het andere, zijn ze in de loop der jaren alleen maar beter geworden. Zelfs degenen die online werken en het grootste deel van de tijd achter de computer zitten, kunnen worden misleid. Daarom moet u zich informeren over het probleem. U wilt tenslotte niet het slachtoffer worden van oplichting.

In deze korte handleiding zullen we kijken naar online oplichting om geld te verdienen. We zullen zien hoe ze werken en hoe u ze kunt herkennen. We zullen ook enkele voorbeelden doornemen en zien hoe ze in de praktijk werken.

Het uiteindelijke doel hierbij is uw veiligheid. Bescherming van uw privégegevens en uw vermogen is hier de prioriteit. Of u nu kiest om online geld te verdienen met betaalde enquêtes of door een dropshipping-bedrijf te starten, u moet heel voorzichtig zijn.

Herkennen van online oplichting om geld te verdienen

Zoals vermeld, worden deze oplichting steeds beter en beter. Het wordt soms moeilijk om ze te herkennen. Er zijn echter enkele dingen die ze duidelijk maken:

  • Wanneer u op de link klikt, geeft uw browser aan dat uw verbinding onveilig is. Dit is een enorme rode vlag.
  • Controleer altijd het “slot”-pictogram in de browser. Als de website veilig is, staat er “https” aan het begin van de link. Er zal ook het pictogram “vergrendelen” zijn.
  • Vertrouw geen websites die constant pop-ups uitsturen. En als een website betrouwbaar is en ze verschijnen, klik dan nergens op in de pop-up.
  • De website ziet er gewoon te “flitsend” uit.
  • De website heeft gekke aanbiedingen, zoals “niets doen en geld verdienen door hier te solliciteren”.
  • Het aanbod omvat een waanzinnig bedrag. Voorbeeld: “Verdien $ 10000 per week door thuis te zitten.”
  • Een e-mail van een onbekende afzender biedt u geld aan.
  • Een website vraagt ​​u om uw inloggegevens voor sociale media in te voeren voor een willekeurige triviale service.
  • De linknaam lijkt op een bekende website, maar is het niet.

Dit zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden en rode vlaggen. Kortom, vertrouw nooit raar uitziende websites en e-mails van onbekende mensen. Maar om dit onderwerp beter te begrijpen, zullen we enkele voorbeelden onderzoeken.

Voorbeelden van online oplichting om geld te verdienen

Phishing

Het zogenaamde “phishing” is een van de oudste trucs in het boek. Het woord is een opzettelijke spelfout van ‘vissen’. Iemand zal u vragen om inloggegevens voor uw e-mail of sociale media in te voeren. De meest gebruikelijke manier voor het verspreiden van phishing-scams is via e-mail.

De e-mail is meestal afkomstig van een persoon die u kent. Het bevat een link en als u erop klikt, wordt u naar een onveilige plaats gebracht. Deze webpagina vraagt ​​mogelijk om inloggegevens voor Gmail, sociale media of andere services. En het ziet er allemaal behoorlijk overtuigend uit.

Zelfs als een e-mail van een bekende persoon is, klik dan nooit ergens op als deze er verdacht uitziet. Die persoon is gevallen voor de zwendel en heeft zijn e-mail gehackt. De kapers sturen nu dezelfde scam-e-mail vanaf hun adres. Afgezien van e-mails, worden phishing-zwendel verspreid via sociale media en berichtenplatforms.

Een van de meest voorkomende phishing-berichten is “hey check deze foto van jou”. Maar als je op de link klikt, word je naar beneden gehaald. Uiteindelijk zal het om uw inloggegevens voor sociale media vragen.

Phishing kan ook in veel verschillende vormen voorkomen. Wees altijd voorzichtig bij het inloggen op een service. Kijk naar de koppeling. Soms lijkt het misschien hetzelfde, maar dat is het niet. Ze kunnen bijvoorbeeld een ander domein of de letters “rn” gebruiken in plaats van “m”.

De “Nigeriaanse prins” e-mailzwendel

De zogenaamde “Nigeriaanse prins”-zwendel is ook een van de klassiekers. Het is zelfs populair geworden nadat veel mensen het belachelijk hebben gemaakt. Maar ondanks dat het schijnbaar naïef is, werkt de truc nog steeds.

De zwendel dankt zijn naam aan de inhoud van de e-mail waarmee deze gewoonlijk aankomt. Er zijn natuurlijk nog andere variaties. Maar het bevatte vaak een persoon die zichzelf voorstelde als een ‘Nigeriaanse prins’.

Deze persoon zegt dat je op de een of andere manier een opvolger bent van een enorm fortuin. Of ze doen een schijnbaar onweerstaanbaar aanbod en vragen jou om hen te helpen. Ze zullen je ofwel vragen om een ​​foto van je paspoort te sturen of om ze gewoon geld te sturen. In ruil daarvoor regelen ze alle juridische zaken en ben jij miljonair.

Het algoritme van Google ziet het gemakkelijk als oplichterij. Desalniettemin lijkt de methode nog steeds te werken, omdat deze e-mails veel voorkomen.

Het lijkt belachelijk, maar er is een echte persoon die deze e-mails beantwoordt. Hierdoor lijkt het meer echt, en dus vallen mensen ervoor.

“Work from Home”-zwendel en websites die gemakkelijk geld bieden

Als je vaak op Facebook zit, heb je deze reacties gezien. Ze zijn ook aanwezig op tal van blogs en nieuwswebsites. Zelfs een obscure website heeft deze.

In wezen zie je een profiel dat er echt uitziet en zullen ze een opmerking met een link plaatsen. De opmerking zegt meestal hoe je veel geld kunt verdienen met thuiswerken. Het bedrag is meestal belachelijk hoog, vaak meer dan $ 10.000 per week.

Er is ook een link toegevoegd aan de opmerkingen. Maar het heeft spaties toegevoegd die u moet verwijderen voordat u het adres invoert. Als u naar die website gaat, ziet u “getuigenissen” van gebruikers over hoe de service hun leven heeft veranderd. U kunt zich aanmelden, maar u moet eerst een bepaald bedrag betalen voor ‘vermeend leermateriaal’.

Het komt erop neer dat u niet-vertrouwde links niet in uw browser kopieert en plakt. Klik alleen op dingen die legitiem zijn.

Winkelen oplichting

Winkelzwendel is vrij eenvoudig. Het idee is om mensen te laten betalen voor een product dat de klant nooit bereikt. Als u een kleine onafhankelijke online winkel vindt, wees dan voorzichtig.

Deze aanbiedingen komen meestal via e-mail of via sociale media. Maar u kunt deze websites ook opgraven via Google Zoeken. In de meeste gevallen bieden ze luxe spullen aan voor een belachelijk lage prijs. En wanneer u het product gaat kopen, brengt de link u naar een eCommerce-website van een derde partij.

Ze zullen om een ​​betaling vragen, meestal debetkaartgegevens. Dit is waar dingen lastig worden. Als u uw kaartgegevens aan een oplichterij geeft, kunnen ze mogelijk al uw geld stelen.

Cryptocurrency-zwendel

We weten allemaal hoe winstgevend cryptocurrency-handel kan zijn. En als er potentiële winst is, is er oplichting. De meest voorkomende oplichting is met Initial Coin Offerings of ICO. Technisch gezien krijg je met je investering een aandeel in het bedrijf. En je krijgt ook tokens of munten.

Voor een tijdje kun je wat winst maken. Maar deze oplichters houden de meeste munten vast en dicteren de prijs. Kortom, u investeert en verliest.

Er zijn bedrijven geweest die crypto combineerden met Ponzi-schema’s. De meest bekende is BitConnect.

Als u niet bekend bent met cryptocurrencies, doe dan geen daghandel. U kunt sparen in Bitcoin of andere bekende valuta. Maar blijf weg van al het andere als je niet weet wat je doet.

Valse antivirus- en antimalwaresoftware

Deze is vrij algemeen. Als je een frequente internetgebruiker bent, heb je deze zeker gezien. Je klikt op een link en ziet deze raar uitziende website. Het zal u vertellen dat uw telefoon of computer is geïnfecteerd of gevaar loopt.

Dus je downloadt deze app die wordt aangeboden en installeert deze. Maar in plaats van een anti-malware-app te zijn, is het eigenlijk vermomde malware. Als u het via uw smartphone gebruikt, loopt u zelfs het risico dat u extra kosten op uw telefoonrekening krijgt.

Dit soort zwendel is meestal gericht op minder ervaren internetgebruikers. De zogenaamde “boomer”-generatie is hun meest voorkomende doelgroep. Als de website er raar uitziet en aanbiedt om je apparaat sneller te maken, ga dan gewoon weg. Hetzelfde geldt voor valse meldingen die zeggen dat uw computer is geïnfecteerd.

Romantiek en datingzwendel

Datingfraude is zo wijdverbreid. Afgezien van websites voor volwassenen, zijn ze zelfs aanwezig op sociale media. Een willekeurig Instagram-profiel van een aantrekkelijke vrouw kan je volgen. Ze kunnen zelfs een bericht sturen. Maar als je dieper graaft, zul je je realiseren dat hun foto’s stockfoto’s zijn. Bovendien zijn hun volgers meestal nep, verkregen door ‘klikboerderijen’.

Als ze contact met je opnemen, vragen ze om een ​​link te volgen of om hen te helpen. Wat ook het geval is, vertrouw ze nooit.

Als je het niet zeker weet, klik er dan gewoon niet op

De meeste van deze oplichting zijn afhankelijk van uw nieuwsgierigheid. Maar hoewel iets zo aantrekkelijk lijkt, betekent dit niet dat u erop moet klikken. Als je voelt dat er iets niet klopt, ga dan niet verder. En als je het niet zeker weet, kun je altijd iemands mening vragen.